Misschien herken je het wel: lig je te woelen in bed terwijl de situatie voor de zoveelste keer in gedachte voorbij komt. En het gevoel wat je ervan krijgt wordt steeds beroerder. Tot overmaat van ramp wordt je partner wakker en vraagt of alles wel goed met je gaat. "Nee niks aan de hand". En voordat je het weet nemen je gedachten weer de overhand..
Wat onze gedachten allemaal wel niet teweeg kunnen brengen, bewust of onbewust..
Ondernemer, leidinggevende, medewerker, wie of wat je ook bent: iedereen heeft dagelijks te maken met een scala aan gebeurtenissen die ons dwingen tot het maken van keuzes. Bewust of onbewust. Of het nu gaat over het nemen van impopulaire maatregelen, het vieren van successen of het verbeteren van onderlinge samenwerkingen: de uitkomst zal altijd bepaald worden door hoe jij met de situatie omgaat.
Bij een gezonde balans tussen onze ratio, emotie en gedrag zijn we in staat om op een heldere en adequate manier met stressvolle situaties om te gaan. Bij het ontbreken van deze balans (bijvoorbeeld doordat je de situatie niet overziet) zul je, en dat is heel menselijk, terug vallen in je eigen comfortzone. Je eigen comfortzone heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een veilige plek. Het werkt als een natuurlijk afweermechanisme, dat jou als het ware beschermt tegen het onbekende. Om zo niet in beweging te hoeven komen.
Wanneer je als mens, team of organisatie wilt groeien zul je zelf de eerste stap moeten zetten. Uit je eigen comfortzone. Je eigen gedrag gaan herkennen. Dan kun je als individu groeien. Dat is voor de één veel lastiger dan voor de ander. Niet iedereen is al gewend om te gaan met feedback, of kan de discipline opbrengen om het hogere doel na te streven.
Zie het als stoppen met roken, afvallen of meer gaan sporten.
Pas wanneer je oude gewoontes aan de kant zet en openstaat voor nieuwe inzichten zal er persoonlijke groei ontstaan. Helaas wordt dit maar al te vaak als oncomfortabel ervaren. Het gevaar terug te vallen in oude patronen ligt altijd op de loer!
Is er een wens of een noodzaak..?
Comments