top of page

Veranderen, best lastig..


Veranderen, best lastig..

Wat maakt het nou toch zo lastig om een verandering te bewerkstelligen? Verandering betekent het los laten van oude gewoontes en gedragingen. En dat is best lastig.. Je wilt bijvoorbeeld een gezondere levensstijl. Dit vraagt om een gedragsverandering, van meer bewegen tot een ander voedingspatroon etc. Dit vergt tijd en vooral discipline voordat jij je dit eigen hebt gemaakt.


"Best lastig.."

Nu is dit nog een relatief "simpele" verandering. Wanneer er meerdere personen betrokken zijn bij een veranderingsproces zal de complexiteit toenemen. Het kost meer tijd en soms is het noodzakelijk dat dergelijke processen begeleid worden, om terugval in oude patronen en gedragingen te bewaken.


"Veranderen is afscheid nemen van oude gewoontes en gedragingen."

Er zijn drie belangrijke elementen waar ons brein erg belangrijk bij is. Ten eerste, het brein heeft behoefte aan automatisme, een gewoontehandeling. Het tweede is dat we pijn, verdriet en verlies altijd zullen willen vermijden. Het staat ons leervermogen in de weg. Het geeft ons een erg ongemakkelijk gevoel. Wat maakt dat je moeilijk uit je comfortzone zult stappen. Als laatste speelt de (sociale) omgeving een belangrijke rol. Wat denkt een ander er wel niet van?


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page